Kyrkslätts pensionärer r.f.

Våravslutning firades traditionellt med Allsångsfest den 1 juni 2015

Det var nu den nionde gången när Kyrkslätts pensionärer ordnade den traditionella Allsångsfesten i Kyrkslätts församlingshem med inbjudna gäster från andra pensionärsföreningar inom SPF Västnyland. Dessa tillfällen har haft ca 1500 deltagare tillsammans kunde Fredrik Malmsten, föreningens ordförande, berätta när han hälsade alla deltagare välkomna till eftermiddagens allsångsfest. Också denna gång hade närmare 200 glada västnyländska pensionärer anlänt till festen och fyllde salen till sista platsen.

Fredrik Malmsten riktade sitt varma tack till Kyrkslätts svenska församling för att man har kunnat hålla allsångsfesten i Församlingshemmets stora sal som är tillräckligt stor och passar bra för sång och musik. Församlingens hälsning framfördes av diakoniarbetare Carola Lupander.

Programmet innehöll mycket allsång, körsång och musik. Allsången leddes av Stig Johansson och ackompanjerades av Boris Westerlund som hade planerat allsångsprogrammet. Stig Johansson hade med sig fyra sångare Acke Perander, Tor Wessman, Frej Nyholm och Eugen Sandelin. Allsångsprogrammet inleddes med sångerna Jag tror på sommaren, Morgonvisa, Rosa på bal och I natt jag drömde... Publiken kunde vila ljudstämmorna då Boris Westerlund underhöll med stämningsfulla musikinslag  "Smakbitar från operettens värld".

Efter kaffepausen fylldes estraden av kören Tonkarlarna som har uppträtt varje gång på Allsångsfesten. De sjöng många vackra och nostalgiska sånger. Bert Jacobson ackompanjerade kören Tonkarlarna. Han tog också publiken med att sjunga Körsångarens kretslopp tillsammans med kören.

I pausen serverades kaffe med smörgåsar och hembakat kaffebröd till bords. Då kunde deltagarna sällskapa och diskutera med varandra. Serveringen sköttes av föreningens egen arbetsgrupp som hade lagat smögåsarna och bakat kakorna.

Allsången fortsatte och det sjöngs många glada svenska sånger. Publiken sjöng med stor inlevelse och sången klang högt i tak och alla trivdes.

Catharina Hindrén, ordförande för SPF Västnyland, tackade arrangörerna för en lyckad och trevlig eftermiddag tillsammans. Fredrik Malmsten tackade alla deltagare och uppmanade var och en att ta hand om varandra och önskade alla en varm och skön sommar.

 

 

Kyrkslätts pensionärer firade sina jubilarer

Föreningens födelsedagsfest firades i samband med månadsträffen i februari måndagen den 2.2.2015 Inbjudan hade skickats till de ca. 70 jubilarer som hade fyllt jämna år börjande från 70 under år 2014. Av dessa hade 40 jubilarer anmält sig och deltog i festen. Jubilarerna satt vid ett långt bord med egna dekorerade namnkort. Ordförande Fredrik Malmsten välomnade alla till festen och gratulerade jubilarerna. Han betonade vikten av att hur man kan få ett långt liv. I synnerhet är det viktigt att äta gott, vila tillräckligt och komma ihåg att röra på sig.

För det musikaliska inslaget stod Rolf Sonntag med dottern Camilla och sonen Robert. De spelade och sjöng med stor inlevelse många vackra  och nostalgiska sånger. De ledde även allsång.

Under pausen serverades kaffe och tårta. Diskussionerna vid borden var livliga och betonade säkert den sociala samvaron vilken är av stor vikt.

Jubilarerna uppvaktades med en ros och efter detta  lottades det ut några vinflaskor bland dem. Det musikaliska programmet fortsatte  och vi fick ännu lyssna på mänga glada sånger. Eftermiddagen förflöt i glad och trevlig samvaro och avlutades med Sista visan.

 

 

Kyrkslätts pensionärers 40-årsjubileumsfest

 

Föreningens 40-årsjubileumsfest firades i Majvik Kongresshotel lördagen den 25 oktober 2014 med program och mat. Under fyra decennier har föreningen haft mångsidig och livlig verksamhet. Många är de aktiva medlemmar som har ställt upp för föreningen under alla dessa år.  Man värderar deras insatser för föreningen och lyfter hatten för dem sade ordförande Fredrik Malmsten  när han hälsade alla välkomna till festen.

Festen inleddes med musik av Boris Westerlund och Heinz Baumeister som spelade Vår bästa tid är nu, O sole mio och Smile.  Efter hälsningsorden gjorde sånggruppen Guldkanten imponerande entré till festsalen med sången Skogsblommor. Sånggruppen Guldkanten uppträdde med många glada och bekanta sånger.

Kyrkslätts Folkdansare underhöll publiken med sina glada dansuppvisningar. I dansgruppen var förutom fullvuxna också några barn med. Vilken ögonfröjd när de dansade iklädda sina vackra nationaldräkter.

Förbundsordförande Ole Norrback höll festtalet. Han betonade vikten av social samvaro bland pensionärerna. Ole Norrback poängterade sångens betydelse i samhället och tog som exempel Estland. Där har sången varit en förenande länk och gett samhörighet under svåra tider. Han talade varmt för PangSÅNGfesten som hålls i Esbo 7-8.2.2015.                              

Han uppmanade pensionärerna att läsa. Goda böcker gör en människa klokare. Den tredje uppmaningen var att använda dator. Det är framtidens kommunikation. Samhället blir alltmera datoriserad. Men man skall klart inte sitta fast vid dator.

Föreningen uppvaktades av förbundet, Sparbanksstiftelsen i Kyrkslätt, Kyrkslätts svenska församling och många pensionärsföreningar inom SPF Västnyland.

Ulf Kjerin representerade Sparbanksstiftelsen i Kyrkslätt. Han gratulerade föreningen och önskade lycka och framgång. Ni gör mycket viktigt arbete för pensionärerna. Det känns bra att understöda en så här levande och aktiv förening.

Lars-Henrik Höglund, kyrkoherde för Kyrkslätts svenska församling, talade varmt om samvaron och att dela gemenskapen med varandra. Han nämnde som exempel den årliga Allsångsfesten som Kyrkslätts pensionärer har arrangerat i Församlingshemmet. Församlingen kom ihåg föreningen med en svinaktig gåva, fem grisar till ett u-land.

Förbundsordförande Ole Norrback och ombudsman Veronica Biaudet framförde förbundets gratulationer. Pensionärsföreningarna från Fagervik, Karis, Sjundeå, Tenala-Bromarf, Norra Kyrkslätt, Ekenäs, Pojo och Lojo gratulerade med blommor.

Kyrkslätts pensionärer kom ihåg sina egna medlemmar och premierade Sol-Maj Lemström och Lisbeth Dannberg med föreningens standar.

Förbundets förtjänsttecken i silver överräcktes till ordförande Fredrik Malmsten av förbundsordförande Ole Norrback.

Det officiella programmet avlutades med Modersmålets sång.

Festen fortsatte och deltagarna fick sällskapa med varandra och njuta av god mat från buffebord med många läckra maträtter som Majviks personal hade tillrätt för oss. Efter kaffe och tårta uträttades lottdragning. Många fina vinster utdelades, mest gällde det presentkort bland annat till jullunch för två i Majviks slott, till olika frisörer, blomsteraffärer och därtill kaffekokare och några kassar.

Den glada och stämningsfulla 40-årsjubileumsfesten avslutades med dans till tonerna av Boris Westerlund och Heinz Baumeister.

 

Våravslutning och Allsångsfest måndagen den 2 juni 2014

Det blev igen en glad sommarträff för västnyländska pensionärer då Kyrkslätts pensionärer ordnade den traditionella  Allsångesfesten i Församlingshemmet för att fira våravslutning och ta emot sommaren. Den rymliga och ljusa församlingssalen fylldes till sista platsen med närmare 200 deltagare. Många av dem hade deltagit också tidigare i allsångsfesten som hölls nu den åttonde gången i Församlingshemmet med inbjudna gäster.

Föreningens ordförande Fredrik Malmsten hälsade publiken välkommen för att fira eftermiddagen  med mycket sång och musik och trivas tillsammans. Församlingens hälsning framfördes av pastor Linus Stråhlman.  

Denna gång leddes allsången för första gången av Stig Johansson. Han lyckades få publiken att sjunga av hjärtans lust. Allsången inleddes med glada sommarsånger Jag tror på sommaren och Sommarens soliga dagar. Det blev mycket allsång under eftermiddagen men publiken kunde vila ljudstämmorna  då Boris Westerlund underhöll  med stämningsfulla musikinslag En afton i Wien och En stund med Los Paraquayos.

Efter kaffepausen fylldes estraden av kören Tonkarlarna som underhöll publiken med många vackra och nostalgiska sånger bl.a. Vid en källa och En sommardag i Kangasala. Bert Jacobson ackompanjerade kören Tonkarlarna och också Mika Rekolas solosång.

I pausen serverades kaffe med goda smörgåsar och hembakade kakor till bords. Serveringen sköttes av föreningens egen arbetsgrupp som också hade lagat smörgåsarna och bakat kakorna för 200 deltagare, vilket är värt att nämnas.

Allsången fortsatte och det sjöngs många glada svenska sånger och alla trivdes. Men eftermiddagen tog slut och glada pensionärer gick ut i det soliga sommarvädret och hade säkert många minnen med sig hem från en trevlig dag i Kyrkslätt.

 

 

Månadsträff måndagen den 5.5.2014 

EUROPARLAMENT-valet är ett högaktuellt diskussionsämne de närmaste veckorna. På månadsträffen den 5 maj redogjorde Åsa Bengtsson, professor i statsvetenskap, för "EU-valet står för dörren men var är valfebern?"  Deltagarna på månadsträffen fick ett mångsidigt och detaljerat informationspaket om situationen kring EU-valet.  Åsa Bengtsson berättade om Europarlamentets nyläge och visade statistik om det föregående valet och dess resultat.   Hon analyserade det kommande valet från olika synpunkter och hur väljarna kommer att bete sig.

Är det ett oväsentligt val? varför intresserar EU-valet inte? Vem vinner, vem förlorar?        Vilka röstar och vilka blir hemma? Hur väljer de som röstar mellan partierna?  Hur klarar sig de olika partierna? Bland annat dessa frågor behandlade professor Åsa Bengtsson i sitt informativa föredrag som inspirerade publiken. 

Åhörarna blev så väl informerade och fick svar på sina frågor om det aktuella EU-valet att knappast någon av de närvarande blir hemma som soffliggare.

Månadsträffen den 5. maj var föreningens sista månadsträff under våren. Deltagarna informerades om aktuella ärenden bl.a. om kommande evenemang - föreningens torgdag hålls lördagen den 17 maj på Kyrkslätts torg, hemliga resans datum är 5.6. och föreningens Kulturresa till Estland blir 5-8.9.

Vårterminen avslutas med Allsångsfesten den 2. juni i Församlingshemmet. Till allsångsfesten välkomnas förutom egna medlemmar också medlemmarna från pensionärsföreningarna inom SPF Västnyland.

 

Månadsträff / födelsedagsfest den 3.2.2014 

På Kyrkslätts pensionärers månadsträff måndagen den 3 februari firades de medlemmar som fyllt jämna år (70, 75, 80, 85, 90 eller över 90) under föregående året. Skriftlig inbjudan skickades till närmare 80 jubilarer och av dessa var 40 närvarande och deltog i festen. Jubilarerna satt vid ett långt bord med egna vackra namnskyltar som var gjorda av Esko Kankkonen. Ett stort tack till honom. Jubilarerna hyllades  med tal, sång och rosor samt födelsedagskaffe med tårta. Därtill utlottades några vinflaskor bland jubilarerna.

Tre trollkonstnärer underhöll publiken med ett ett varierande program.

Alla var nöjda med födelsedagsfesten och arrangemangen. Detta är en mångårig tradition och skall leva också i framtiden.

 

Månadsträff måndagen den 13.1.2014   

Kyrkslätts pensionärers första månadsträff under år 2014 hölls undantagsvis den andra måndagen i januari kl. 13.30  i Servicecentralen. Dagen var den 13 januari och då firade Knut namnsdag. Den gamla traditionen säger "Tjugondag Knut körs julen ut" och så blev det under ledning av Rolf Sonntag och Camilla Sonntag-Backman som uppträdde med sång och musik. Camilla Sonntag-Backman började programmet och berättade om den här gamla traditionens bakgrund och vem Knut var. Hon uppträdde med solosång och dikter. Det blev också allsång och publiken sjöng många bekanta julsånger. Det glada och trevliga programmet avslutades med ringlekar.

På månadsträffen informerades om föreningens verksamhet under våren 2014. Programbladet för månadsträffarna samt för motion- och klubbverksamheten delades ut.

 

Julfest tisdagen den 17.12.2013 

Föreningens julfest firades tisdagen den 17 december i Majvik Kongresshotel med program och julmat. Ca. 100 medlemmar deltog i festen. Efter välkomstorden av ordförande Fredrik Malmsten fick vi Kyrkslätts Lucia med sina tärnor på besök. Senare under kvällen insamlades pengar för Lucia verksamheten i Kyrkslätt.

Tove Fagerholm uppträdde enligt den mångåriga taraditionen genom att läsa juldikter. Under kvällen sjöngs många bekanta julsånger. Allsången leddes av Anders Finskas. En av kvällens höjdpunkter var julmaten från buffebord. Man hade god tid att njuta av smakliga julrätter som Majviks kökspersonal bjöd oss.

Två smågruppsledare uppvaktades med standar och ros. Båda har lett sin grupp närmare 10 år - Tove Fagerholm litteraturcirkeln och Ulla Falkstedt balansella-gymnastiken. Vi fick också beskåda en kort skojig sketch som tangerade julfirandet.

När julgubben med sina tomteflickor hade uppträtt med sitt program och delat ut julklapparna började festens sista program dans. Boris westerlund spelade dansmusik men han underhöll oss också med stämningsfull bakgrundsmusik och ackompanjerade allsången.

Festen gav en stämningsfull fortsättning på julförberedelserna. Medlemmarna önskade varandra God Jul och ett Gott Nytt År.

 

Månadsträff måndagen den 4.11.2013 

Tove Fageholm och Tonkarlarna har uppträtt med Dikt och ton på många novembermöten. Traditionen fortsätter - Tove och Tonkarlarna med Bert Jacobson som körens ledare kom igen och uppträdde för oss pensionärer i höstmörker. Vi fick lyssna på många vackra dikter av Viola Renvall som inledning till  stämningsfulla sånger.

På mötet informerades om många kommande evenemang. Föreningens julfest hålls traditionellt i Majvik Kongresshotel tisdagen den 17 december kl. 16.00 med program och julmat. I programmet finns bl.a. besök av Kyrkslätts Lucia.                 

Kyrkslätts svenska församling inbjuder lördagen den 23.11.2013 kl. 13.00  bl.a. föreningars medlemmar till ett diskussionstillfälle med biskop Björn Vikström om frågor som är betydelsefulla nu och i framtiden. Evenemanget anordnas i Veikkola församlingshem.  Samma dag kl. 15.00 anordnas Konsert i Haapajärvi kyrka för alla församlingsmedlemmar.

 

Månadsträff måndagen den 7.10.2013   

Susanne Kousa som är proffessionell organisatör berättade och gav tips hur man kan upprätthålla ordning i hemmet. Man försöker på ett positivt sätt komma i gång. När det gäller eget hem man börjar med ett litet projekt t.ex. tvättrum, klädrum osv. Man börjar med att sortera  - vad kan man ge bort, kasta bort eller föra till återvinning. Behöver man t.ex. 75 lakan om man klarar sig med 15?   

Är skåpen fyllda med saker, papper på alla bord och garagen svämmande över av gamla och oanvända prylar? Känns det svårt att få ordning på allt? Nu finns det hjälp att få!                  

Behöver du hjälp med att ge hemmet en upplyftning, t.ex. ny stil, färg eller ljussättning?  Susanne Kousa är också utbildad inredare och kan hjälpa med en ny inredning. Mera information finns på hennes webbsidor www.plats.fi.  Plats inreder och reder upp.   

Esko Kankkonen berättade om projektet Farfar i skolan. Han har själv varit aktivt med i verksamheten närmare 10 år och besökt skolor i Kyrkslätt varje vecka. Han efterlyste nya deltagare med i projektet. Folkhälsan, Svenska pensionärsförbundet och föreningen Hem och skola är med i projektet. Folkhälsan anordnar också kurser för nya blivande deltagare i Farfar i skolan-projektet.

 

 

Månadsmöte måndagen den 4.3.2013

På månadsmötet måndagen den 4.3. på Servicecentralen höll Carl-Fredrik Geust föredrag om Porkala Parentesen. Idag är han mest känd för sina flyghistoriska böcker i hemlandet men också i såväl Ryssland som Japan och USA. Till utbildningen är han diplomingenjör med tele som specialitet. Han har haft ledande uppdrag inom östhandeln för såväl Nokia som Sonera. Under affärsresorna till Sovjet lärde han sig ryska  och undvek därigenom att drabbas av hotelldöden, det vill säga dricka vodka på rummet, utan satt i stället på bibliotek.

Månadsmöte måndagen den 7.1.2013 

Pia-Maria Lehtola berättar om "Villalivet i Hangö", som hon även beskrivit i bokform. Hon har tillbringat en del av sin barndom i Hangö, men bor numera i Kyrkslätt. Nyligen kommenterade hon självständighetsbalen i TV som "klänningsexpert". Hon är även programledare för kulturprogrammet PIXEL i FST5 med design, mode och kulturhistoria som specialområden.

Traditionell julfest firade vi tisdagen den 18.12.2012 kl 16.00 på Majvik

Vi hade ett mycket trevligt program med Lucia och hennes tärnor, Boris Westerlund spelade julmusik och hade också gjort en intressant musikalisk frågesport och så sjöng vi naturligtvis julvisor, Stefan Fallenius sjöng och spelade gitarr, Tove Fagerholm läste en juldikt och som avslutning kom julgubben med sina tomteflickor på besök. Trotjänarna inom föreningen Valter och Tor Dannberg hedrades med föreningens bordsstandar. 

Jazzkrysningen till Stockholm 17-19.11.2012

Ungefär 250 pensionärer deltog i Jazzkryssningen till Stockholm 17-19.11. Som arrangörer fungerade Frimans resor och Svenska Pensionärsförbundet. En del av programmet kommer att höras i radio Vega. Bland programmet kan Birger´s Ragtime Band, Claes Andersson och Emma Salokoski speciellt nämnas. Båten hade även en mängd egna orkesteruppträdanden och bland dem dem var speciellt Frank Sinatra showen fin. Under söndagen höll Åke Grandell en musikalisk historik över jazzen. Under söndagen kunde man också strosa omkring i Stockholm där diverse julmarknader öppnade eller så fara till julmarknaden på Taxinge Slott som även kallas kakslottet.

Stavgång under hösten 2012

Föreningen har många gånger tidigare försökt starta stavgång bland sina medlemmar, men intresset har varit lamt. Denhär hösten lyckades det i alla fall då ett tillräckligt stort antal intresserade motionärer dykt upp på onsdagarna med start kl 11.00 för att under Fredrik Malmstens ledning sköta sin kondition genom att stavgå.

Utfärd till Ekudden och guidad rundtur i Helsingfors 3.10.2012

Villa Ekudden, som ligger på en vacker parktomt vid brofästet till Fölisön, var president Urho kekkonens tjänstebostad under hans presidenttide 1956-1981. På sin tid blev villan känd som centrum för Finlands politiska och statliga liv. Ekudden förevisades i den habitus villan hade under Kekkonens tid. Till föremålen i hemmet hör en representativ kollektion finländsk konst och formgivning och gåvor som president Kekkonen mottagit av utländska statsgäster.

SPF Västnylands sommarfest i Långvik 16.8.2012

Fyrahundra pensionärer hade samlats på Långvik Congress Hotel till sommarfest. I år arrangerades festen av Kyrkslätts pensionärer tillsammans med Norra Kyrkslätts pensionärer. Kommunens hälsning framfördes av kommundirektör Tarmo Arnio. Minister Ole Norrback, som är orförande i Svenska Pensionärsförbundet, konstaterade i sitt humoristiska tal att även han numera finns på Facebook. Minister Elisabeth Rehn var festtalare och hon hade fått fria händer att tala om det som för tillfället låg henne varmast om hjärtat. Just då var det TV serien som hon gjort med mottot fred. Mellan varvensjöng man allsånger och musiken sköttes av Kyrkslätt Spelmän. Kommunens egen Eurovisionssångare "Paradise Oskar" uppträdde efter att man intagit den smakliga Janssonska frestelsen. Sambaflickorna avslutade det hela med fartfylld dans.

Allsångsfest i Församlingshemmet 4.6.2012

Kyrkslätts pensionärer rf:s våravslutning och allsångsfest hölls traditionsenligt i Församlingshemmet med deltagare från de flesta pensionärsföreningarna i Västnyland. Kyrkoherde  Lars-Erik Höglund framförde Kyrkslätts svenska församlings hälsning. Salen i Församlingshemmet blev full med 180 deltagare. Alla sjöng med stor inlevelse under ledning av Georg Mäkinen och ackompanjemang av boris Westerlund. Kören Tonkarlarna, som ackompanjerades av Bert Jakobsson bidrog med flere vårliga sånger till den trevliga eftermiddagen.

Släckningsövning 29.5.2012

Under ledning av Sabina Holopainen fick drygt 20 pensionärer öva sig i användningen av släckningsfiltar och eldsläckare. Ordentligt utstyrda med skyddskläder och handskar och hjälmar fick var och en i tur och ordning pröva på att släcka en övertänd grill eller en brinnande människodocka.