Kyrkslätts pensionärer r.f.

 

Resa till Bohuslän i Evert Taubes fortspår 5-10 september 2012

Gränna vid Vättern var det första resmålet i Sverige. Gränna är en vacker, liten stad känd för sina polkagrisar och är ett av Unescos världsarv. Vi besökte Franssons Polkagristillverkning, där vi kunde fylla våra påsar med polkagrisar av olika storlek. Ville man inte köpa polkagrisar, kunde man köpa knäckebröd. Polkagristillverkningen började i Gränna i liten skala på 1800-talet, då en fattig änka , Amalia Eriksson började tillverka och sälja polkagrisar för att försörja sig och sin lilla dotter Ida.

Vi körde vidare mot Uddevalla stad, som funnits på denna plats sedan 1500-talet. Uddevalla är en gammal industristad där det bland annat funnits varvsindustri och Volvofabriker. Vi bodde på hotell Carlia som har en våning helt inredd i Evert Taubes anda. Evert Taube bodde flitigt på Carlia under 40- och 50-talet. Alla Taube-rum är unika och inredda och inspirerarde av en historia eller sångtext. Varje rums dörr i Taube våningen hade en liten skylt med en text. Det kunde t.ex. stå såhär: I detta rum komponerade Evert Taube sången Kärleken och vinden. 

På fredag visade vår guide Stefan oss runt i det otroligt vackra Bohuslän. Vi körde förbi Nordens Ark, en stor naturpark anlagd för att rädda utrotningshotade djur. Vi besökte Fiskebäckskil på Skaftö vid Gullmarnsfjorden, där vyer till TV-serien "Saltön" spelats in. På Pelles rökeri i Grundsund avnjöt vi vår lunch. "Pelles" hette "Lilla Hunden" i TV-serien. I Grundsund bodde Evert Taube  1942-45. I dessa trakter står också Vinga fyr  där Evert Taubes far var fyrmästare. Vi rörde oss verkligen i Evert Taubes fotspår. Vi körde förbi huset där han hyrt in sig på Ängön. Vidare till Flatön där vi besökte handelsman Flinks handelsbod som finns kvar ännu idag, ett trevligt gulmålat trähus . Hit kom Maj från Malö roende med sin eka . Handelsman Flink lär ha fått sitt namn för han var så långsam!

Från Flatön tog vi färjan till Orust, som är Sveriges tredje största ö, varefter färden fortsatte mot Lysekil och Smögen. I Smögen besökte  vi naturligtvis den långa träbryggan med sina små butiker i röda fiskebodsliknande hus. Efter lunch i Hunnebostrand fortsatte vi mot Fjällbacka, där Ingrid Bergman och Lars Schmidt under många år haft sitt sommarparadis på ön Dannholmen. Från samma trakt är också författaren Camilla Läckberg, känd för sina kriminalromaner, hemma. Bohuslän är inte bara hav och klippor, utan längre in mot land finns gårdar med bördiga åkrar och ängar samt nötboskap. Vanliga mjölkkor ser det ut att finnas mycket mer än hemma i Finland. Alla dessa vackra vyer och fina intryck kommer att finnas länge på våra näthinnor och i våra minnen och vi får tacka vår reseledare Sol-Maj och Thomas som förtjänstfullt rattade bussen under resan.

Text. Siv Wikström.

 

 

Ett urval av Kristian Lindfors bilder från resan till Bohuslän 5-10. september 2012. Klicka på bilden så får du den i större version och när du klickar får du även mera information om bildens motiv