Kyrkslätts pensionärer reste till Estland
Den 5-8 september kunde Kyrkslätts pensionärer njuta av fina sensommardagar på en resa till Estland. Vår trevliga guide Inge Raie mötte oss i hamnen.
Vårt första besök gick till Flyghamnen, som är ett museum. Taket på museibyggnaden består av en valvkonstruktion, som är byggd enligt samma princip som operan i Sidney. Flyghamnen byggdes dock tidigare. Det är ett museum med fina utställningar med allt från sjöflygplan till en u-båt som heter Lembit. U-båten byggdes i Estland 1937.
Bland båtarna finns också en rätt liten roddbåt, som en familj flytt över havet till Sverige med. Guiden berättade, att en dag kom det en dam till museet som stod och tittade länge på båten. Till sist sade hon: Den där båten har min far byggt.
Vi besökte det gamla klostret i Padise, eller det som är kvar av det. Klostret byggdes på 1300-talet och ägdes av sisterienserorden. det var en sträng orden, munkarna fick inte ens tala med varandra. De fick förstås inte heller äga någonting, men själva klostret var rikt. Det ägde stora landområden också i Finland. Bland annat Munkkulla, Bro och Edis gårdar i Kyrkslätt.
Resan fortsatte till staden Paldiski på halvön Pakri i norvästra Estland. År 1939 då Estland ännu var självständigt, övertog ryska styrkor en del av Paldiski för att placera en örlogsbas där. 1962 grundades ett utbildningscenter för sovjetiska atomubåtar. På grund av sin betydelse blev hela staden avspärrad med taggtrådsstängsel ända tills det sista örlogsfartyget avseglade i augusti 1994. På platsen har faktiskt redan på 1700-taletr funnits en rysk örlogsplats.
Halvön Pakri är känd för sina kalkstensklintar. Vi besökte Pakri klippan 30 meter över havet med en hisnande utsikt. Höga branter som stupar rakt ner i havet
Följande resmål var ett litet ateljémuseum där konstnären Amandus Adamson haft sitt hem och ateljé. Huset ser ut som ett pepparkakshus. Amandus var under sin tid en mångsidig man, som bland annat gjorde många frihetsmonument. Om han tröttnade på att skulptera, tog han penseln i hand och målade fina tavlor i stället.
Hemresedagen tillbringade vi i Tallinn. Först besökte vi det fina TV-tornet vars totala höjd är 314 meter. En utsiktsplatform finns på 170 meters höjd. Det var trevligt att se hur Tallinn hela tiden byggs ut och utvecklas.
Vi hade också möjlighet att besöka gamla Tallinn. Tallinn har uppstått redan på 900-talet vid borgen Domberget, som nu är en utsiktsplats. Gamla Tallinn är med på Unescos världsarvslista. Dess smala gator och gränder med sina medeltida hus är unikt i världen.
Det känns bra , att vandra omkring och för varje besök märka, hur staden blommar upp mer och mer under skickliga estniska hantverkares händer.
Tack för trevliga, innehållsrika dagar!
Siv Wikströmn